Нов трик за укриване на обороти от данъчните е хит сред собственици на заведения. Става въпрос за използване на виртуален сървър за приемане на поръчки, които се записват на таблети и мобилни телефони вместо на компютри, пише "24 часа"

Авторите на изобретението вече активно предлагали услугата на ресторантьори. Схемата е следната - поръчка в ресторант или бар се маркира чрез програма на таблета. След като клиентът поиска сметката, сервитьорът идва с мобилното устройство и му показва калкулация колко дължи, оформена като касова бележка, която може да бъде принтирана при поискване. Ако клиентът не поиска това, сметката се заличава. Ако се стигне да отпечатване на бележката, тя е без баркод. Така към сървъра на НАП се подава само част от реалния оборот на заведението.

Друга нова хватка в измамите е свързването на фискалния апарат с компютър, който може да намалява данните за продажбите по предварително зададена програма. Компютърът се намирал винаги извън обекта, така че засичането му било трудно и ставало само ако данъчните сложат пост за физическо наблюдение и установят разминавания в оборотите.

Проверяващите екипи се натъквали все по-често и на още една нов номер. Когато посетят на място обект, чийто касов апарат е спрял да подава информация към сървъра на НАП, в него намират само служители, които обясняват, че той е даден под наем на фирма, чието име и данни те не знаят. При повторни проверки се оказвало, че фирмата или е фиктивна, или е закрита.

Друга честа манипулация е скъп софтуер, към който подават информация 20 или повече касови апарти, а той чисти 2/3 от оборота и изпраща към сървъра на НАП данни за останалата една трета. Имало вече случаи, при които сървърът дори не се намира в България. При засичането му се установило, че данните в него са за 12 млн. оборот при подадени в НАП сделки само за два милиона лева. Доказването на тази измама било трудно, но не и невъзможно, казват инспектори.

Все още отделни търговци пробвали номера с каси близнаци. При тях има 2 касови апарата от един и същи модел, като те непрекъснато се сменяли с мотива, че единият се е повредил. Всъщност през това време неработещият се подлага на различни фини настройки, така че от паметта му да изчезнат определен брой операции.

Наскоро стана ясно, че бензиностанции са укрили 5 млн. лв. оборот от търговия с горива. Най-честият номер при тях бил да се

чистят маркирани покупки около 12 часа в полунощ, като се използват минутите време за профилактика на мобилните оператори.

Все по-малко ставали опитите за измама с токов удар или с прекъсвания на връзката, защото според новите изисквания това се отчита от данъчните на 5-ата минута и веднага се търси причината, често с посещение от мобилни екипи на място.

Разбивката на цената на горивата - покупна, продажна, платени ДДС и акциз, да бъде електронна, а не да се изписва на касовата бележка. Това предложение обмислят в министерството на икономиката. Информацията щяла да се качва на онлайн платформа, на която всеки клиент да може да направи проверка.

 Заради схемите с манипулация на касовите апарати се наложи промяна в наредбата, с която те да бъдат сменени или да използват нов софтуер. Това можело да замени изискването разбивката да се обявява на касовата бележка.

От финансовото министерство засега отказват коментар на предложението, защото още нямали подробна информация за него.

Според последните предложени промени в наредбата за касовите бележки върху тях трябваше да има разбивка на цената на горивата от 1 април. Срокът обаче бе отложен за септември, за да може да се изчистят спорните въпроси.

От петролни компании заявиха, че основният проблем е, че според решение на КЗК публичното обявяване на доставни цени от производител или търговец крие рискове за съгласуването им и за картел при продажбите на дребно.

Това е наказуемо и всеки търговец може да бъде глобен с до 10% от оборота си. А наредбата изисква цените да бъдат публични и изписани на касовата бележка. Друг спорен момент е как да бъде изислявана самата доставна цена. От компаниите посочват, че в бензиностанциите идват в рамките на една седмица две-три партиди горива с различни цени, които обаче се смесват в резервоарите. Но в наредбата не било посочено дали може да се използва средна стойност на доставките.

Големите компании в бизнеса с горива дори заявиха, че на 1 април може да затворят бензиностанциите си, защото ще са в нарушение на наредбата. 

Нови дефиниции на това какво е система за управление ще има в наредбата, която регламентира смяната на касовите апарати. От изискваната информация за показване на датата, часа, минутите и секундите вероятно ще отпаднат секундите, тъй като не всички модели фискални апарати отпечатват тази информация с точност.

Много вероятно било също да се преразгледат глобите и санкциите, тъй наредбата предвижда много високи наказания, които влизат в противоречие със санкциите в други закони. Например наказания до 5000 лв. за първо нарушение няма нито в ДОПК, нито в Закона за счетоводството.

Имало идея те да са обвързани с оборота на съответния търговец, но все още няма крайно мнение. Със сигурност ще бъдат предвидени и инструкции за достъп и съхранение на чувствителна информация, до която данъчните ще имат достъп. Част от търговците вече възразиха, че с новите изисквания към софтуерите от НАП ще имат информация за търговски сделки, които не влизали в обхвата на проверките. Лекари пък твърдят, че данъчните ще могат да виждат поставени диагнози и назначени лечения, което също нямало връзка с изискванията към фиска.

Ново определение ще уточни какво се има предвид под продажба, тъй като например при ресторантите поръчката започва с изнасяне на първите ястия, тоест с вече реализирана продажба. При складовете на едро обаче поръчките са само заявено намерение в бъдещ момент, а при електронните магазини поръчки се правят и по телефона, и по интернет, а след това се отказват само по телефона.