Надписи върху светлоотразителните жилетки ще помагат на полицаите да не влизат в излишни конфликти, докато охраняват масови мероприятия.

Това предвижда проект за промяна в наредбата за униформеното облекло и работното облекло за служебно ползване в МВР, публикуван за обществено обсъждане.

Според текстовете при подобни събития на служебните жилетки на предната лява част се поставят надписи на кирилица "Антиконфликт" или "Диалог", а на гърба надпис на кирилица "Полиция".

"Едни от основните приоритети на служителите от Министерството на вътрешните работи е опазването на обществения ред, предотвратяване и намаляване на престъпните деяния, битовите кражби и защита на законността. Във връзка с динамичната обстановка и зачестилите протестни шествия, служителите на МВР осъществяващи охранителна дейност на масови мероприятия, прилагат стратегията "Антиконфликт".

Необходимостта от тяхното бързо разпознаване и отличаване, както и личната защита на живота и здравето им при изпълнение на служебните задължения, налага използването на светлоотразителни жилетки с надпис "Антиконфликт" или "Диалог", пише в мотивите за промяната.

Жилетки с надпис "Anti conflict police" и "Полиция антиконфликт", но на гърба, бяха въведени от СДВР още по време на протестите през 2013 г., напомнят от синдикалните организации във вътрешното ведомство.

Снимка: "Правен свят"