Нова опасна мода набира популярност сред тийнейджърите -  хвърлят пиратки в качулките на съученици, в неуместен опит за шега. Бомбички летят по всяко време на денонощието от балкони, гърмят сутрин, обед и вечер във входовете...
 
"Блоковете са като бойно поле. Възрастните хора изпадат в паника. Това пречи на съня им, не знаят на кой да се оплачат.  Домашните любимци-кучета, котета, канарчета... всичко е в стрес", разказват потърпевши пред Дарик.
 
Още миналата седмица от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор обявиха, че съвместно с Комисията за защита на потребителите в рамките на кампанията "Безопасна Коледа", започват засилени проверки за безопасното разпространение на пиратки и други пиротехнически изделия.
 
Инспекциите тръгнаха от големите търговски обекти, но в същото време бизнеса с пиратки върви с пълна сила на най-изненадващи места - в павилиончета за вестници и цигари, ученици се редят на опашки за бомбички в магазини "Всичко по лев", където крехката възраст на децата, не е пречка да им продадат целия наличния асортимент - от бомбички, през мачете и ножове. На места пиротехника можело да се намери дори в аптека.

Пиратки свободно и без всякакъв контрол се предлагат и в сайтовете за електронна търговия. За десет лева се продава цяла кутия "бомбички" с неясен произход, които според търговеца "гърмят три пъти".
 
Върхът в инженерната мисъл са залпове с пиратки от  черешово топче. То струва 300 лева. Маркировка за съответствие, инструкция за употреба, наименование и адрес на производителя или каквито и да е специфични предупредителни текстове, свързани с безопасната му употреба, липсват.