За поредна схема за измама в интернет, която дебне жертви у нас, алармира читател на TrafficNews, оказал се мишена на мошениците. 

Иво Дошев публикувал съобщение в сайта за безплатни обяви OLX, че продава мобилен телефон за 525 лeвa. Малко по-късно чрез Viber с него се свързал мъж с чуждестранен номер. Кандидат-купувачът му предложил 600 лева, за да си стиснат ръцете, обяснявайки, че надплаща, защото държи да вземе апарата. 

"Именно това обаче ме усъмни. Защо да даваш 600 лева за нещо, което можеш да си вземеш за 525 лв.", обясни Иво пред екипа ни.

Той има е своя версия как работят измамниците. “Това е схема да дадеш банковите си данни, евентуално те прехвърлят сумата по paypal , но обявяват грешна транзакция и paypal ги изисква тези пари. Жертвата обаче вече е изпратила съответната стока”, разказа Дошев още пред TrafficNews.

Самият той сподели в социалните мрежи хронологията на кореспонденцията с мнимия купувач. "Това е опит за фишинг на банкови данни от Нигерия на база обява в интернет", разяснява Иво.  За негово щастие непознатият мъж не успял да го измами. 

 

TrafficNews потърси OLX за коментар по темата, като от платформата за продажби заявиха, че това далеч не е първият подобен случай, за който научават. 

Техният съвет към потребителите е да бъдат особено подозрителни, когато с тях се свързват чужденци. Често се изпращат съобщения, преведени на български с Google translate, което е сигурен знак за измама. Най-често опититите са свързани с оферти за телефони и компютри, твърдят от сайта.

"Хората трябва да внимават, когато от тях се иска да прехвърлят веднага комуникацията в друг канал: имейл, или чат. Ако има възможност, потребителите е добре да се срещнат лично с продавача/купувача. Също така има случаи, когато се предлага спекулативно висока цена за продукта, който продавате. Например, ако сте обявили мобилен телефон за 200 лева, а някой ви предлага 300, замислете се защо се случва това", обясни още пред TrafficNews Нора Калионска, PR мениджър на OLX. 

При възможност проверете частното лице или фирмата, на която предоставяте личните си данни, съветват още от сайта за покупки и продажби.