17-годишният Иван Симеонов е трето поколение каменоделец. Статуята с лика на света Олга, наречена “Преклонение”, ще бъде открита в края на месеца, когато в града дават курбан за здраве 17-годишният ученик Иван Симеонов от професионалната гимназия по каменоделство в с. Кунино сътвори паметник на опълченците, загинали при Тревненския проход, и го дари на град Плачковци.

Момчето било вдъхновено от героизма на опълченците и руските воини и се захванало с благородното дело. 6 месеца Иван извайвал фигурите по идеен проект на членове на националната инициатива “Една детска сълза, една молитва”, разказа главният координатор Борис Николов. 

“Идеята е отпреди година, когато бяхме в Плачковци и решихме, че там трябва да има знак, достоен за войските, оставили костите си в тревненските проходи. Имаме контакти с бащата на момчето, те имат каменоделна. Така Иван се зае да извайва лицата, вложи много труд”, разказа Николов.

“Винаги ме е вълнувала нашата трагична история, възхищавам се от подвига на опълченците ни, които изиграват голяма роля в битките през Освободителната война. Нашето училище всяка година участва във фестивала на занаятите в Трявна. Тази пролет бяхме там и Борис Николов видя някои от изработките ми. Предложи ми да направя паметник на опълченците от този край и веднага се съгласих. По-късно сам изработих проекта”, разказва Иван.

“Като завърших творбата си, я нарекох “Преклонение” - като знак за почит пред подвига на загиналите опълченци”, допълва той. Статуята бе осветена във Военната академия “Г. С. Раковски”. На нея е изобразена света Олга (с моминско име Елена), внучка на цар Борис Първи и една от основните защитници на православието в Киевска Рус.

Паметникът ще бъде поставен по пътя, по който са вървели българските опълченци и руските воини през тревненските проходи към Шипка - в Плачковци.

“Запознах се с момчето на церемонията в София. Радвам му се и дано всички младежи да са такива, да милеят за родния край”, каза кметът на Плачковци Борислав Борисов.

Статуята се състои от две части и е изработена от врачански камък, но още не е монтирана в градчето. “Предвиждаме да открием паметника в края на юли, когато правим традиционен курбан за здраве. Тогава ще отдадем почит на българските и руските воини, дали живота си за свободата”, каза Борисов.

За родолюбието си четвъртокурсникът е удостоен със специална сабя. Той живее с родителите си във врачанския кв. “Бистрец”. Момчето е от много добро тесто, както казват местните хора. Той е третото поколение в рода, възпитаник на единственото на Балканите каменоделно училище. Преди него основаното през далечната 1920 г. школо завършва дядо му Иван Христов, известен във Врачанско самоук художник и непоправим зевзек.

По неговите стъпки върви и синът му Ивайло Иванов, който няколко години след като завършва гимназията в с. Кунино, основава семейната каменоделна фирма “Гранит”. На внука пък му остава още една година, за да завърши училището. Откриваме ранобудния Иван в каменоделната в Бистрец заедно с родителите му.

За фирмата няма почивен ден, а момчето прекарва повечето си свободно време сред каменните блокове. Довършва най-новите си творби, за които използва врачански варовик. Родителите му разказват, че още докато учел до 7- клас във врачанското училище “Васил Кънчов”, Иван непрекъснато бил сред тях в каменоделната и започнал да усвоява първите тънкости на занаята.

“Рисуваше си сам модели и после с длетото и чука се опитваше да ги пресъздаде върху камък - разказва майка му Ваня. - Имаше голям интерес към този занаят и не прояви никакво колебание какво поприще да си избере.” Баща му Ивайло е категоричен, че изобщо не са се опитвали да пренасочват сина си към друга професия.

“Семейната традиция и средата може би също са му повлияли, но у Иван има не само желание да работи с камъка, личи дарба да му вдъхва живот Аз искрено му завиждам за това”, споделя бащата. Блока от врачански варовик, от който е издялан паметникът, Иван получава безвъзмездно от познат каменоделец от Мездра, след като майсторът разбрал за какво ще се използва. “Ентусиазирах се и дялах камъка всеки свободен в каменоделната в Бистрец - разказва Иван. - Много ми помогна и скулпторът Стефан Стефанов, от когото получих ценни напътствия и съвети. Доскоро той ни беше учител и директор и от него съм научил много”, споделя момчето.

“Този дарителски жест на сина ми предизвика голям отклик сред младите хора - споделя Ивайло Иванов. - За мен това означава, че поколението не е толкова меркантилно и е петимно за добри новини и дарителски акции. Дано Иван не се възгордее от този първи успех и да продължи достойно по избрания път!”. “24 часа” номинира 17-годишния ученик Иван Симеонов за достоен българин на годината.