„Няма предпоставки за екстрадиране на Желяз Андреев в САЩ“. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред NOVA. От вчера консултациите за екстрадицията на петима български граждани в САЩ вече са факт.

В тях участват представители на Министерство на правосъдието и на Върховната прокуратура и на Държавния департамент и прокуратурата във Флорида.

„Не са налице предпоставките на договора за временно задържане. Казано по друг начин, няма неотложен случай, както е в текста по самия договор. Аз мисля, че по това имаме необходимото разбиране. Но резултатите ще бъдат обявени малко по-късно”, отбеляза Цацаров след въпрос дали дали прокуратурата ще поиска ареста на петимата българи по казуса „Желяз Андреев”.

По думите му конкретното задържане на Желяз ще бъде избегнато.

„Вторият етап е свързан неизбежно с екстрадиционно производство по същество, ако американската страна действително предяви молбите за екстрадиция. На този етап прокуратурата ще трябва да внесе исканията в съда”, добави Цацаров.

С оглед изискванията за двойна наказуемост, каквато съществува по силата на договора, предпоставките за екстрадиция не са налице.

"Аз вярвам и в разума, и в правната подготовка на нашите съдии", добави Цацаров.