Над 1,1 милиона българи живеят в чужбина. Това сочат данните от доклад на Инситут "Отворено общество" . На база данни на Евростат, касаещи 22 страни от ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) към началото на 2016 г. и статистиката в САЩ също публикува данни към 2016 г, българската диаспора е отчете по следния начин - броят на живеещите в други страни от ЕС доближава 600 хиляди, в САЩ – 70 хиляди, а общо в целия свят – малко над 1.1 милиона към 2016 г. 

Междувременно от същия доклад става ясно, че за 30 години българското население се е стопило с 1.85 милиона. 

Общо за страните, за които има данни, за този период се отчита увеличение от 87 хиляди души на хората, родени в България. Може да съпоставим тези резултати с регулярните оценки на ООН за международната миграция, които се публикуват на всеки пет години. Според последната оценка на ООН, към 2015 година броят на родените в България и живеещи в чужбина е 1.176 милиона души.

 

Значителна разлика има основно по отношение на Турция, където оценката на ООН е 482 хиляди - със 73 хиляди повече от данните от последното преброяване в Турция. За страните от ЕС оценката е около 570 хиляди, за Северна Америка - около 85 хиляди. Ако се отстрани разминаването по отношение на Турция, общата оценка на ООН за българите в чужбина също е около 1.1 милиона души (към 2015 г.).

Освен данните от преброяването, които показват населението според страната на раждане, Евростат публикува и данни за населението според гражданството. За съжаление, тези данни са непълни през повечето години и не дават възможност за сравнение през годините. Към 2016 година обаче има данни за 31 страни от ЕС и ЕИП, като липсват данни само за две островни държави (Малта и Кипър).

Към 2016 г. в страните от ЕС и ЕИП живеят 719 000 български граждани (най-много те са в Германия, Испания, Гърция, Великобритания и Италия). Трябва да се отбележи обаче, че не всички български граждани са родени в България – част от тях са от традиционните български общности в Молдова, бивша Югославия или Украйна, които са получили българско гражданство и го използват, за да работят в страни от ЕС. В същото време децата на българи, родени в чужбина, също получават българско гражданство, но те не са емигрирали от България. Поради тази причина данните за българските граждани, живеещи в ЕС, в известна степен надценяват броя на напусналите България.

Данните от чужди статистически изследвания се различват от българските, тъй като последното актуално преброяване при нас е правено през 2011. Затова данните на НСИ и подходите на изчисление дават различна стойности.

В публичното пространство се разпространяват различни оценки и твърдения за броя на българите в чужбина. Сравнително обективна оценка може да се получи от преброяването на населението, което се извършва регулярно всяко десетилетие в повечето страни по света. В България и страните от Европейския съюз последното преброяване беше през 2011 г. В същата година има преброяване и в Турция, но в други страни преброяванията се извършват в различни години, а някои държави заменят преброяването с друг вид регулярни изследвания.

Има два подхода. Първият подход е да се използват данни от преброяванията в България, чрез които да се определи броят на емигриралите от страната. Най-голям брой мигранти има през периода 1985-1992 г. – 465 хиляди, като броят им спада до 218 хиляди през 1992-2001 г. и 175 хиляди между 2001 и 2011 г. Като цяло, според националната статистика, за последните 30 години напусналите България са близо 900 хиляди души (около половината от тях са изселените български турци в края на 80-те години).

Другият подход е да се използват данни от преброяването на населението в други страни, тъй като в повечето преброявания се включват въпроси за месторождението. Така тези данни могат да покажат колко хора, родени в България, живеят в чужбина. Според тези данни от преброяването на населението в приемащите страни, към 2011 г. извън България живеят около един милион души, които са родени в България.

Най-много - половин милион българи - живеят в други страни от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (основно в Испания, Гърция, Германия, Великобритания и Италия). Значителен брой имигранти, родени в България, живеят още в Турция - малко над 400 хиляди - както и в Северна Америка, където те са малко под 100 хиляди.