Делото по жалбата на депутатката от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ започва този четвъртък. То е за клевета. 

Процесът ще се гледа в открито съдебно заседание в Софийския районен съд, като претенциите на Йончева са за 20 000 лева - обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Йончева съди Борисов заради негово изказване по време на предизборно събитие на 10 март. Тогава лидерът на управляващата партия заяви "Бяхме принудени да платим милиони за интервютата на Елена Йончева".

Думите му бяха провокирани от обвинения на бившата журналистка, че ГЕРБ краде от програмата за саниране. След заканата й да го съди, Борисов отговори: "С удоволствие ще участвам, а пред медии коментира, че ако се стигне до дело - и финансовите министри, и шефовете на разузнаването при неговото и при управлението на Сергей Станишев, трябва да бъдат призовани в съдебната зала".

Междувременно продуцентът Александър Методиев, с чиято частна фирма е работила Йончева, разказа за начин, по който преди години БНТ е финансирала журналистическите й пътувания.

"Прочетох, че Елена Йончева не е ползвала държавни средства за нейните прекрасни репортажи. Това не е вярно. Заради нея бе измислена една схема с националната телевизията. Тя ни възлагаше филм или репортаж. Поемахме всички разходи по производството на тези филми, говоря за снимачния период, но постпродукцията се извършваше в телевизията. След което телевизията ни даваше рекламно време, ние имахме рекламодатели, които пък ни покриваха нашите разходи", казва Методиев, цитиран от дир.бг.