Октомври стремглаво се втурна в живота ни с дъжд и сняг, а температурите паднаха значително. Това ни накара да настръхнем, да се сгушим в зимните си дрехи и с носталгия да си спомняме как само преди дни все още си правехме слънчеви бани. Но... метеорологът Анастасия Стойчева от БАН направо ни ободри: Очаква ни по-добрата част от октомври.

"Май ни очаква по-хубавата част от месец октомври, тоест по-сухото и по-топло време. Все пак въпреки че предстои повишение на температурите през следващите седмици, в планините снегът ще се запази.

Във високата част на планината снежната покривка ще остане и през следващата седмица. Трудно се повишават температурите през октомври - слънчевото греене е по-малко, започват така наречените температурни инверсии, при които в сутрешните часове се образува или мъгла, или ниска слоеста облачност.

Повишението на температурите започва от обяд, слънцето след това бързо се скрива. Така че трудно можем да очакваме да наваксаме с температурите и да минем в температури, по-високи от обичайните", коментира ръководителят сектор „Метеорологични прогнози“ пред БНТ.