Увеличение на заплатите на полицаите ще бъде заложено в бюджета за 2018 г. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

В новия бюджет са планирани 700 млн. лева увеличение на разходите за персонал, каза Горанов, цитиран от Offnews. Той обаче не поиска да каже какво увеличение се планира конкретно за полицаите. 

"Дебатът все още върви. Дайте ни време да си свършим работата в правителството, не искам да бъда говорител на министър Валентин Радев", каза той. 

"Проблемът с човешкия ресурс и качеството на работната сила трябва да бъде адресиран максимално бързо. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат", допълни той. 

Бюджетът ще бъде внесен в парламента в края на октомври. 

"През следващата седмица ще разговаряме със всеки министър по това, което предлагаме за бюджета за 2018 година за съответния сектор", допълни той.

Такова решение идва след поредица от протести на служителите на МВР в цялата страна. Пловдивските дружества на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) проведоха регионален протест на 1-ви септември. Демонстрацията бе в подкрепа на исканията, издигнати на националния протест, провел се на 05.07.2017 година, които все още не са изпълнени – спешна работа по създаване на нов Закон за МВР с участието на представители  на синдикалните организации и актуализация на възнагражденията на служителите в МВР с поне 15%.

Вижте какви са исканията на служителите на МВР в интервюто с председателя на синдикално дружество в СФСМВР и действащ пловдивски полицай Доньо Янчев.