Историкът проф. Божидар Димитров е доволен, че "след толкова години борба македонизмът" е рухнал. Това заяви той в свое интервю.

"Тази борба не е срещу Македония и срещу македонците, а срещу една обществена идеология – македонизма, измислена от Сърбия”, заяви Димитров пред камерите на бТВ. По думите му, македонски историци няма, защото в историята или има документ или няма, а не съществува нито един документ между VI  и XIX век, в който да се споменава македонец и македонско.

В края на септември проф. Димитров обяви, че се пенсионира и се оттегля от поста директор на Националния исторически музей (НИМ). Той отрича да има натиск от страна на ГЕРБ, а депутатът от БСП Стоян Мирчев ще съди за твърденията за шуробаджанащина. Причината да се оттегли  е фактът, че през август се е почувствал зле, докато е инспектирал крепостите в страната. "НИМ аз го направих, той е мое дете", каза още историкът.

Той заяви и, че не се срамува от работата си за „Държавна сигурност”, където е регистриран под псевдонимите Кардам и Тервел. Публикувал съм цялото си досие в книга, уточни Божидар Димитров. Напуснах БСП, защото не е лява, а дясна партия, коментира още професорът.