Мъж, за когото има съмнение, че е заразен с болестта антракс, е изолиран в инфекциозно болнично отделение. Това става след разпореждане от Районната прокуратура в Разград. То идва след информация, публикувана в новинарски сайт в понеделник вечерта. В информацията се посочва за овцевъд от село Трапище, за когото има съмнение, че е заразен с кожната форма на болестта.

Съмнения за изключително заразната болест има и за овцете, отглеждани от 45-годишния мъж. 10 от тях са починали, а при аутопсията на две от животните не са установени признаци за заболяването. Проби от овцевъда и животните са изпратени в софийска лаборатория.

Районната прокуратура в Разград вече е образувала преписка по случая. Заповедта за изолация на мъжа подлежи на незабавно изпълнение, което не е направено в случая с мъжа от село Трапище.

Прокуратурата разпоредила на органите на полицията в Лозница и на Областната дирекция на МВР в Разград да организират привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица.

45-годишният мъж вече е настанен в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград.