От 1 октомври цената на природния газ намалява със 7.29 на сто. Промени в цените на топлоенергията няма, а причината е, че влиза в сила нов тарифен модел за пренос на синьо гориво по газопреносната мрежа, което засега ТЕЦ-овете.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди на закрито заседание в петък предложението на държавния доставчик "Булгаргаз" за намаляване на цената на газа, предава Дарик. За четвъртото тримесечие на годината тя е 343.22 лв. на 1000 куб. м газ или с 26.99 лв. по-малко, отколкото през лятото.

От първия октомврийски ден обаче се въвежда и нов европейски входно-изходен тарифен модел за определяне цените за капацитет и за пренос през газопреносната мрежа. Заради него на практика поевтиняването на синьото гориво за топлофикациите ще бъде в рамките на 3-4 на сто. Затова цените на топлинната енергия не се променят.

По-ниската цената на газа, която влиза в сила от 1 октомври, се съпътства от промяна в мрежовите услуги, защото влиза в действие новият европейски входно-изходен тарифен модел. Тарифите, оповестени от "Булгартрансгаз", предвиждат известно увеличение на цените за достъп и пренос, което води до увеличение на разходите на мрежови услуги с повече от 2.5 на сто. Това означава, че сумарното изменение на услугата е под 5 на сто, обясни през седмицата председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.