Лятна настинка, придружена с хрема е убила Теодора Балабанова минути след като е поставила световен рекорд, гмуркайки се на 233 метра под вода. 

Секретиса запушили ухото й, предизвиквали са баротравма на вътрешното ухо, а оттам и вертиго - тотална дезориентация, което й попречило да сложи регулатора от бутилката с газ в устата си,  пише 168 часа.

Съпрузите Теодора и Михаил Балабанови,  се бориха за две постижения - най-дълбочинно гмуркане в открити води за жена, както и за двойка.

Гмуркането, което вече два пъти се отлага заради неподходящи метеорологични условия, е планирано за 23 септември на около 7 км навътре в морето в залива Торонеос, полуостров Халкидики. 

В открито море обаче излиза вълнение и двамата водолази решават да отложат гмуркането за следващия ден. Наследващият ден те излизат с лодката на Иван Киров, син на бизнесмена Киро Киров. 

Точно в 12 часа и 31 минути Теодора и Михаил се потапят в морето. Всеки от водолазите носи по 2 компютъра, които отчитат и дълбочината. По-късно ще стане ясно, че показателите им са между 230 и 233 метра. Цялото гмуркане се заснема и с екшън камера GoPro, което е още едно доказателство за "Гинес". 

До изплуването на 40-ия метър Теодора и Михаил се движат по плана за декомпресия. На 60-ия метър двамата са посрещнати от  французинът Паскал Бернабе, който  държи световния рекорд по дълбочинно гмуркане с цели 330 метра. Теодора и Михаил сменят празните си бутилки с газ с нови. Тримата си правят снимки и след по-малко от 60 секунди престой продължават нагоре, когато на 40-ия метър Михаил вижда, че Теодора започва да се усуква постоянно във въжето.

Тя е тотално дезориентирана, не може да уцели устата си, за да си сложи регулатора от новата бутилка с газ, която й подава вторият поддържащ водолаз, който ги посреща. Следващите секунди са фатални за Теодора. Съпругът й подава постоянно регулатора в устата, но тя накрая го отхвърля и нагълтва вода