В касата идват най-некадърните, твърди зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Орязване на администрацията между 10 и 20%, по-висок контрол върху работата на чиновниците и местене на сградата на Националната здравноосигурителна каса.

Това ще залегне в устройствен правилник на касата, който ще е готов след месец, предава 24 часа. “Контролът така не става. Това е братовчедска история. Тук съм чувал лично аз как шефът на РЗОК от даден град се обажда да пита нашите контрольори – кога ще дойдете, чакам ви. Тоест всичко е вързано.”

Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на заседанието на Надзорния съвет на 13 септември, става ясно от стенограмата.

Очакваният дефицит в бюджета на Здравната каса за тази година ще бъде 35 милиона лева - съобщи още председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев. Общият преразход за лекарства е над 213 милиона лева, предаде БНР. Надзорният съвет на Здравната каса готви екшън-план за справяне с дефицита на средства в бюджета на Здравната каса, стана ясно след заседанието. За целта е готов пакет от мерки на председателя на Надзора Кирил Ананиев.

Мерките обаче трябва да заработят още отсега, за да влязат в бюджета на Здравната каса за 2018-а година, подчерта Кирил Ананиев. Най-основните сред тях са по-голям контрол по отношение на болничната, извънболничната и стоматологичната помощ.

В областта на лекарствата, според Кирил Ананиев, липсва контрол при изписването на лекарствата, при дозирането, при протоколите за скъпо струващите медикаменти, при включването на нови молекули в позитивния лекарствен списък и при наличностите на лекарства в аптеките при търговци на дребно и в аптеките на болничните заведения.

Актуализация на бюджета на здравната каса за момента не се очаква, беше казано на заседанието, тъй като все още има пари в резерва на Касата. Ще се постави акцент на това повече инспектори от страна на здравната каса да участват в комисиите, които включват новите лекарства в позитивния списък, но за момента броят на тези инспектори остава сравнително малък