Автомобилът ви ще може да звъни автоматично на телефон 112 . Спешният телефон има опция I call,  предвиждат част от промените в закона за МВР, които бяха приети на първо четене в парламента днес. Подкрепиха ги 97 депутати, 48 бяха против, а 17 се въздържаха. 

Едно от основните изменения е по отношение на глобата за изпреварване. Оттук нататък тя ще бъде 150  лева, ако законът мине и на второ четене. В момента глобата е 150 лева, ако при неправилно изпреварване се създава непосредствена опасност за движението, но е 30 лева, ако няма непосредствена опасност.

Промяна има и при липса на винетка – ако такава няма, превозното средство се спира от движение за срок от 1 месец.

 Освен това вече ще има твърда глоба, ако недобросъвестен шофьор паркира на спирка, предназначена за превозни средства за обществен транспорт. Тя е 50 лева, след като в момента може да е и между 20 и 150 лева по друг член от Закона за движение по пътищата.

 50 лева ще е глобата, ако МПС не мине навреме технически преглед, както и ако шофьор използва заглушаващо радари устройство. 50 лева е и глобата, ако не сте изключили двигателя по време на престой или при паркиране, освен ако двигателят е необходимо да работи за извършване на някаква дейност.

Поправките увеличават глобите за водачи на камиони и тирове, ако създадат непосредствена опасност за движението, санкцията ще е от 500 до 3000 лева. 

30 лева пък ще е глобата за каруци и велосипедисти, както и за "водач на организирана група пешеходци, на впрегатни, товарни или ездитни животни или на стада", които нарушават правилата за движение по пътищата.