Почетният консул на Русия у нас Георги Гергов излезе с коментар по случай твърдението, че Русия е основна заплаха за страната ни.

„България трябва да съдейства за отхвърляне на политиката на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия, а не да участва задълбочаването и!”, посочва Гергов, който е председател и на областния съвет на БСП Пловдив.

Повод за думите му стана Доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България. Според Георги Гергов вече 10 години България е член на ЕС, а от 2004 на НАТО, същевременно стотици години сме с Русия.

„Като членове на ЕС и НАТО трябва да заявяваме и защитаваме национални позиции и да провеждаме активна национална политика. Същевременно, България трябва да бъде мост между ЕС и Русия и да работи за отхвърляне на политиката на разделение и противопоставяне. Такава политика води до влошаване на добросъседските ни отношения и икономиката на страната. Не трябва да допуснем да бъдем въвлечени във военно противопоставяне между НАТО и Русия”, категоричен е Гергов.

Според него реалната заплаха за сигурността на България е бедността, демографската катастрофа и липсата на качествено и достъпно образование и здравеопазване.