Най-скъпо излиза на семейството си ученик в 8-ми клас, показа проверка ден преди старта на учебната година у нас. Издръжката на такова дете на практика може да е проблем за много семейства в България с по-ниски доходи.

Причината е, че от тази година децата на това образователно ниво ще учат по нови програми, с които идват нови учебници и помагала, пише Дарик. Така родителите са лишени от възможността да закупят учебните материали на старо.

Пред такъв въпрос не са изправени семействата на ученици от 1-ви до 7-ми клас, на които учебниците се осигуряват от училищата. Между 9-и и 12-и клас пък има възможност за закупуване на материали на старо, наполовина на коричната цена. Някои от тези учебници обаче не са в добро състояние.

Комплектът за бъдещ осмокласник може да излезе около 200 лева. Сумата не включва индивидуалните изисквания на учителите за помагала и тетрадки, спортните екипи за часовете по физическо и задължителните униформи в някои училища, които могат да прибавят още поне 100 лева за първоначалната издръжка на осмокласника.

Сборът може и да надхвърли минималната заплата от 460 лева и много семейства да се окажат в затруднение.