Български магазин на Лидл осъмна с огромен нарисуван кръст на фасадата. Видеото бе публикувано във Фейсбук, като се твърди, че това е магазин на немската верига в Ямбол. Само час по-късно кадрите бяха изтрити.

Реакцията e в резултат на това, че с лекота немската верига заличи кръстовете от опаковките си от най-различни гръцки продукти. Християнският символ бе премахнат от куполите на иконичните храмове на остров Санторини.

Подобни прояви с нарисувани кръстове имаше и в други магазини на веригата у нас, както и в Чехия.

Междувременно нови извинения поднесоха от Лидл за премахнатите кръстове от църквите в Санторини. След като българското подразделение на веригата се извини, това стори и международното ръководство.

Ето и цялата позиция на веригата:

Lidl International изразява дълбокото си извинение за обидата, причинена от графичните изображения на продуктова линия Eridanous. Бихме искали да потвърдим, че ще променим дизайна на опаковките във възможно най-кратък срок. По никакъв начин не сме имали намерение – и никога няма да имаме такова в бъдеще – да изразяваме каквито и да било идеологически или политически гледни точки чрез нашите продукти или опаковките им.

Ние продаваме продуктите с марка Eridanous в магазините Lidl в цяла Европа от няколко години и през този период опаковките претърпяха поредица от различни графични разработки. Отстраняването на направената грешка в настоящия вариант на дизайна на опаковките е наш категоричен приоритет, с който ще се заемем незабавно.

Още веднъж поднасяме най-искрените си извинения за случилото се.