„Мислим за диалог и за това, да се намери баланс. Проверките по Черноморието трябва да не вредят на имиджа на курортите ни”, заяви в ефира на Нова тв министърът на туризма Николина Ангелкова по повод акциите в заведенията по морето и протестите на собствениците на заведения в Слънчев бряг.

Според нея равносметката от тези проверки ще се отразят и на следващия летен сезон. „Трябва да се реши статута на националните ни курорти. Сега не се прави разлика между община и курорт”, добави тя.  "С определянето на статута на националните курорти ще може да отговорим на нуждите на туристите, които почиват в тях и на бранша. Регулацията ще бъде въведена с промени в Закона за туризма, като измененията трябва да са готови до октомври. Определянето на статута ще регулира всяка дейност, както инфраструктурата, така и архитектурната визия и градоустройствените параметри", обясни министърът.

"Освен това ще се регламентира шума, като могат да бъдат обособени отделни зони за отдих, за забавления и за търговия", уточни Ангелкова. Тя посочи, че във всички туристически държави има известни курорти за забавление, както и определени места за семейна почивка, така трябва да е и в България. По думите й правилата трябва да се спазват, но е важно и начина, по който се правят проверките. „Те  не трябва да вредят на българския туризъм. Резултатите ще ги видим една година по-късно”, заяви министърът на туризма.

Ангелкова заяви още, че България става утвърдена туристическа дестинация и вече не нискобюджетна страна за туризъм.

Тя уточни още, че акцията на вицепремиера Валери Симеонов не е била координирана с нея. Попитана дали е говорил със Симеонов за акцията, тя отговори, че все още не е имала възможност да говори с него.

„Очакваме успешна туристическа година. Целта ни е да имаме устойчивост в сектора”, каза Ангелкова.