Вече е възможно да се дарява кръв в един град за нуждаещ се пациент, който се лекува в друг град. Това съобщи заместник-министърът на здарвеопазването Лидия Нейчева през журналисти в петък.

За регламентиране на процедурата на 11 август е издадена заповед от министъра на здравеопазването Николай Петров, съобщи Медиапуул. При планови операции или при извънредно кръвопреливане болниците искат от кръвните центрове в съответния град бележка, че за конкретния пациент е дарена кръв, независимо от кръвната група и резус фактора. Идеята е да се възстановяват запасите в кръвните банки, тъй като доброволните дарители на кръв са много малко и обикновено има недостиг на кръв и кръвна плазма. Беше невъзможно обаче човек от друг град да дари кръв за лекуващ се другаде пациент. Сега вече този проблем е решен.

Освен това Националният център по трансфузионна хематология в София е подновил работата си в събота, след като предишният директор бе издал заповед тогава да е почивен ден и хора се оплакваха, че не могат да кръводаряват. Причината е била в проблеми с обществените поръчки и липсата на реактиви за изследването на даряваната кръв. За констатираните нарушения е изготвен одитен доклад, но Нейкова още не се била запознала с него. Тестовете за кръвта вече са осигурени. Предвижда се дори центърът да заработи и в неделя, тъй като кръводарителите в страната е малък и не би трябвало желаещите да се връщат, каза Нейкова.