Учители от цялата страна одобриха 256 от общо 258 проекта на учебници и учебни комплекти за втори, шести и осми клас. Става въпрос за учебни пособия по 52 предмета, съобщиха от просветното ведомство.

През новата учебна година в трите класа ще се учи по нови учебни програми заради новия училищен закон. Миналата година учениците от първи и пети клас учиха по новите програми, но със старите учебници, тъй като времето бе много кратко и новите не бяха готови.

Цялата процедура по одобряване на учебниците трае повече от година. Първият етап е в просветното министерство и включва оценката на 13 експерти, които дават становище по съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение. Вторият етап е в училищата и се счита за успешен, ако даден учебник получи положителна оценка от над 50 на сто от преподавателите.

С одобряването на проектите за учебници за втори, шести и осми клас, в което участваха 40 192 учители от 2295 училища, приключва вторият етап, пише Дневник. Предстои учебниците да бъдат напечатани, а прогнозата на министерството е, че почти навсякъде ще има учебници за 15 септември.

Одобрение не са получили два учебника по чужд език, тъй като не са били доставени в училищата.