Tрима афганистанци и 5-има сирийци, пресекли турско-българската граница, са задържани в Къркларели и заявили, че са пребити и ограбени от български полицаи, съобщи БГНЕС.

От дирекцията по сигурността в Къркларели съобщиха, че тримата мигранти от Афганистан са били открити при превантивна проверка на патрули на жандармерията в село до Къркларели /Лозенград/ и вече се намират в центъра за временно настаняване и екстрадиция.

При разпитите мъжете казали, че два дни по-рано са успели да проникнат на българска територия, но наши полицаи са ги открили, нанесли им побой, взели им мобилните телефони и парите, и въпреки контузиите им ги върнали в Турция. Мигрантите се укривали цял ден в гората, когато на тях се натъкнала турската жандармерия.

По данни от местната полиция снощи при опит да преминат в България са заловени още 12 души – 9 от Сирия, двама от Пакистан и един от Афганистан.

Петимата сирийци твърдят, че също са били открити от българските граничари и са пребити и ограбени. Те са настанени за лечение в държавната болница в Пънархисар.

През последните дни дирекцията по сигурността в Къркларели регистрира засилен натиск на мигранти по границата.

Само днес до обед турската жандармерия спря общо 86 мигранти при опит да преминат нелегално границата и да се прехвърлят в България, както и организаторите на трафика им.

При проверка на микробус в района на Демиркьой са открити 20 мъже от Сирия и трима от Пакистан. Шофьорът отказал да спре на стоп-палка и навлязъл в забранената военна зона. По-късно изоставил микробуса и успял да избяга.

Афганистанец е бил проверен, докато вървял пеш по пътя и ще трябва да плати глоба от 2 507 лири заради липсата на лични документи.

В други микробуси, проверени също в района на Демиркьой, са превозвани 32 сирийци, група от 27 мигранти, сред които 11 сирийци и 16 иракчани. Всеки от тях ще трябва да плати по 2 507 турски лири глоба, отведени са в центъра за временно настаняване и ще бъдат върнати обратно в страните, от които са пристигнали в Турция.