Семейство от Варна с две деца и онкоболен баща остава на улицата след имотна измама. След съдебна битка, водена 15 години, единственото жилище на сем. Милеви е обявено за секвестеруемо, съобщава Varna24.bg. Ако не стане чудо, семейството ще остане на улицата утре, 10 август, съобщава майката Иванка Милева.

Случаят "Иванка Милева срещу съдебната система в България" касае жестока имотна измама, при която единственото жилище на майка на две деца (Иванка Милева) и грижеща се за своя съпруг с онкологично заболяване, ще бъде отнето. Имотната измама е облечена в текстове от закони, но дефакто представлява противозаконно потвърждение за секвистеруемостта на единствено жилище на базата на търговия с влияние на мастит адвокат към първоинстанционно решение на съда, което впоследствие е потвърдено от следващите инстанции.

Така "законно" юристи отнемат единствено жилище на Ваня Милева и тя остава на улицата с болния си съпруг и двете дечица. Ваня се бори за правото си, а няколко граждански организации писаха в нейна подкрепа до всички инстанции, но въпреки това в България законно може да се отнеме единствено жилище на семейство и то да бъде оставено на улицата.

До председателя на народното събрание Петър Главчев, президента Румен Радев, Министър-председателя Бойко Борисов, Главния прокурор Сотир Цацаров и до Министъра на правосъдието Цецка Цачева е изпратено следното отворено писмо:

"Уважаеми госпожи и господа,

В съвременна България "законните" измами са ежедневие. Всеки гражданин би могъл да попадне в имотна измама, в която участват юристи - съдии, адвокати, прокурори, съдебни изпълнители. За да е законна една измама, в съответните нормативни актове се оставят зеещи врати, през които Корупцията и Жестокостта вървят в тежка прегръдка.

Затова се обръщаме към първите жени и мъже в държавата - Вие, хора, сте в позицията от Вас да зависи дали това положение ще продължи - чрез институционален тормоз да се отнема имущество на невинни граждани. От Вашата позиция зависи дали законните измами са стандарт за България като член на Европейския съюз. Обръщаме се към Вас с отворено писмо, тъй като тишината по имотните измами допринася само и единствено вратата за Корупцията и Жестокостта да се отваря още по-широко.

Пример за "законни" измами има стотици, те са ежедневие. Тук ще приложим накратко историята на един такъв случай, в който обаче учебникарски личи връзката между Корупцията и Жестокостта в лицето на съдии, адвокати, прокурори, съдебни изпълнители, застанали срещу едно обикновено българско семейство.

През 2001г. г-н Михаил Стоянов Милев заедно със своя познат Александър Ковачев от Варна решават да теглят кредит от "Българо- Американска кредитна банка" за започване на общ бизнес. Семейството на г-н Милев има апартамент, намиращ се на ул. "Рали Мавридов". С фиктивен договор за покупко-продажба между г-н Милев (в качеството му на продавач) и г-н Ковачев (като купувач), кандидатстват за кредит. За да се отпусне кредита, г-н Ковачев трябва да плати определен % от стойността на апартамента на г-н Милев. Г-н Ковачев отива в дома на г-н Милев с бланка за предварителен договор от банката БАКБ, в която трябва да се попълни сумата, която той трябва да е дал на г-н Милев като депозит. На мястото на сумата има ред за попълване, който остава празен.

Г-н Ковачев каза на г-н Милев да разпише този договор така, защото като отиде в банката, там ще му изчислят стойността, която трябва да се впише. Пред свидетели г-н Милев разписва този празен договор и по-късно г-н Ковачев му се обажда и му казва, че са вписали сумата от 10 000 долара. БАКБ не одобрява кредита, след това сем. Милеви продават въпросното жилище и си купува ново, намиращо се на улица "Царевец".

Тук започват отворените врати за Корупцията и Жестокостта. Минава около 1 година от тези събития и през 2002г. сем. Милеви получават призовка за дело от г-н Ковачев за гореспоменатите фиктивни 10 000 $, но в двоен размер според предварителния договор. С решение по гр.д. N 2031/2002г. по описа на ВОС г-н Милев бива осъден да заплати сума в размер на 38 756,00лв. на г-н Ковачев, който е предприел вземането си по издаден ИЛ, за което на 23.04.2004г е било образувано и.д.N 1146/2004г. То е било преобразувано на 12.06.2006г. с N 20067170400020 по описа на ЧСИ с рег.N 717 с район на действие ВОС.

По това време сем. Милеви наема адвокат, който ги съветва да направят дарение на единственото си жилище на малолетната си дъщеря. Сем. Милеви се доверяват и даряват. Адвоката на г-н Ковачев завежда дело за разваляне на дарението, разваля го и връща апартамента отново сем. Милеви. Той казва, че след като сем. Милеви е дарило апартамента на дъщеря си, която е на 2 години по това време, се счита, че сем. Милеви нямат нужда от апартамент и вече той е секвестируем.

Г-н Ковачев отива при ЧСИ и иска да се изнесе на публична продан ½ от нашето единствено жилище и с парите да удовлетвори вземането. Всеки от Вас е наясно кои точно елементи от законодателството и изпълнението му трябва да се променят, за да не се случват подобни абсурди. Законната престъпност, облечена в юридически термини, всъщност е в основата на всички проблеми в държавата Република България. От вашата воля зависи емблематичният случай на многострадалните сем. Милеви, но всъщност съдба на стотици български семейства, да получи морално - справедливо решение!"