Бум на инфарктите при млади хора! Все повече българи под 40-годишна възраст получават инфаркт, съобщи кардиологът д-р Ива Желева. Заради жегите от изминалите дни спешните лекарски кабинети са се напълнили с пациенти.

"През миналата седмица имахме няколко пациенти с остър инфаркт, които са на възраст под 40 години и просто за 2-3 дни те бяха трима", каза д-р Ива Желева пред БНТ. Кардиоложката препоръча в топлите дни хората да пият повече вода, но тя трябва да бъде хладка, а не студена, защото студената вода води до спазъм на съдовете на стомаха и се нарушава нейното усвояване.

"Не трябва да се стига до усещането за жажда. Трябва регулаторно при усещане, че има потене на кожата, да започне прием на вода, който трябва да е минимум при горещо време две чаши на час. Сутрешните хладни часове и вечерните приемът на течности е лесно да се редуцира. Не трябва да се приемат сладки течности, защото захарта води до нарушаване на усвояването на водата в червата и насищането на кръвта с течности се затруднява", добави д-р Желева.

Тя обясни, че сърцето в горещините се натоварва страшно много и докато при нормална температура циркулацията и обемът кръв, който захранва и минава през кожната повърхност е около 300 милилитра за минута, "при повишаване на температурата този дебит може да стигне до 7,5 л за минута".