Недоволството в Добруджа срещу плана за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” ескалира в община Балчик. Притеснени за поминъка си граждани опитаха да осуетят общественото обсъждане в сградата, при което се стигна до сблъсъци с полицията, при която пострадаха няколко души.

По-рано днес граждани протестираха и в Каварна, като там обсъждането също се провали, но без да се стига до сериозно напрежение.

По информация на демонстранти, хората в последния са разбрали за мероприятието в Балчик. Успели са да влязат в общината, като обаче дошлите на място полицаи са ги изгонили със сила от заседателната зала. Двама или трима човека, които са били по-близо до стъклена врата, са с прорезни рани от счупени стъкла.

От полицията в Добрич обаче заявиха за Фокус, че нямат информация за сблъсък: „Протестът е мирен, даже е силно казано да се нарече протест“.

Гражданите излязоха на протест заради заповед на министъра на околната среда от края на миналия месец, която забранява строителството и земеделието в защитената територия "Калиакра". Кметицата на Каварна Нина Ставрева също разкритикува решението като посочи, че регионът се обезлюдява и се отнема възможността за развитие. Сходна е и позицията на колегата й от Балчик Николай Ангелов.

Екоминистърът Нено Димов обясни, че е издал заповедта, за да предпази страната от тежки санкции.