Яне Петков от Сандански, по-известен в България с прозвището си Човека Амфибия, преплува и река Дунав със завързани ръце и крака, напъхан в чувал. Това се случи по време на юбилейното 60-то преплуване на реката от румънския бряг до Свищов вчера.

Половин час след края на необичайното постижение Човека Амфибия сподели: „Плуването мина нормално. Действително духаше доста силен вятър и течението тласкаше силно, но се справих. Имах проблеми единствено с дишането, тъй като водата заливаше непрекъснато устатата ми, но успях да намеря правилния ритъм на дишане. Станах първият човек в света, който е успял да преплува Дунава в чувал. Много съм доволен. Още един път доказах, че силите на човека са безгранични. Организацията бе отлична. Благодаря на всички за възможността да реализирам моето постижение“.

Човека Амфибия сподели още, че е бил специално награден от ректора на СА „Д. А. Ценов“, който го очаквал като студент в Стопанската академия през есента, съобщава bgswim.

Чудакът подготвя и световен рекорд за книгата на рекордите на Гинес в басейн, като отново ще плува опакован в чувал. Планирано е опитът за рекорд да се проведе в София някъде през есента. Фамозният Яне Петков е подпомаган в своите начинания от Костадин Станоев – общински съветник от Сандански, който е председател и на Национален съюз „Спорт и сигурност“.