Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК. 205 депутати гласуваха „за“, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста, съобщава Фокус. Кандидатурата му беше предложена от парламентарната група на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Проф. д-р Камен Плочев беше изслушан на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване на 26 юли.

От 2017 година заема длъжността Началник катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София. От доклада на здравната комисия става ясно, че като основен приоритет в управлението на обществения фонд проф. Плочев посочва ефективното и прозрачно управление на средствата от здравноосигурителни вноски и гарантиране на качеството на медицинската дейност.

Избирането на нов управител на Здравната каса се наложи, след като на 29 юни д-р Глинка Комитов депозира в деловодството на парламента оставката си като управител на НЗОК, без да посочи мотивите си.

"Подводните камъни не са в НЗОК, те са в системата", заяви проф. д-р Плочев малко след като получи поста. „Тия подводни камъни са заложени първо в това, че това, което за мен е най-ценно – здравето, е превърнато в търговия. Аз съм от другата страна на бариерата и се стремя да дам здраве. Тук трябва да обърнем малко философията. И вторият подводен камък – това е недостатъчното пари. Но това важи за цялата държава и аз не мога да бъда егоист и да казвам: „Дайте на мен, не давайте за образование или енергетика“. Колкото има, с толкова ще се справим – това е задачата ни“, коментира още проф. д-р Камен Плочев.