Деветгодишният Байрям Али, който претърпя успешна бъбречна трансплантация в германската клиника в град Тюбинген в края на юни, се възстановява успешно, съобщи bTV. Лекарите са спасили и пикочния мехур на детето.

Бабата на Байрям, която стана негов донор, съобщи, че по информация от лекарите трансплантацията е напълно успешна, детето се чувства добре и се възстановява бързо. Бабата Селима Али също се възстановява добре след интервенцията.

Историята на 9-годишния Байрям предизвика скандал в началото на годината, след като Министерството на здравеопазването спря заминаването му в германската клиника първоначално под предлог, че може да се лекува тук, а след оказания обществен натиск го пусна за Германия и се оправда, че документацията му е била непълна.

Въпреки че детето беше одобрено от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца още през ноември миналата година, през февруари здравното министерство отказа да го пусне в Германия с мотива, че трансплантацията може да бъде направена и тук, от екип в болница “Лозенец“. Изненадващото твърдение дойде след становищата на редица водещи специалисти, че това не може да се случи тук, тъй като България няма нито опита, нито специализиран екип, който да я осъществи.

След обществения натиск МЗ промени позицията и каза, че все пак ще пусне детето, но се оправда, че документацията му е непълна и е нужно време да се коригира, което забави заминаването на детето с месец. Забърканият хаос с казуса на детето коства оставката на тогавашния директор на Фонда за лечение на деца Владимир Пилософ, чието уволнение отдавна беше искано от обществени организации и родители заради лошата работа на институцията при неговото управление.