20 нови вида дрога заливат морето за летния сезон. Наркотиците са от т.нар. дизайнерски дроги, които са на основата на метамфетамина и водят както до шизофрения, така и до невиждана агресия и дори смъртни случаи, пише "Монитор".

Опиатите идват основно от азиатските страни и всеки ден на митниците залавят поне по два вида нови прекурсори за производството им. Идеята на различния химичен състав е, че пратките минават по-лесно, тъй като не са вкарани в списъка със забранените вещества. Въпреки това от агенцията ги задържат, докато не излязат окончателните проби.

При най-малката индикация за съдържание на какъвто и да е вид дрога, те се изпращат за унищожаване. Само за миналата година общото количество на прекурсори и дрога, заловено от митниците, е близо 4 тона.

Според доклада на Агенция "Митници" се отчита троен ръст на задържаното, което ще рече, че има и троен ръст на опитите за внос на дрогата. Такава тенденция се наблюдава и в последния месец, когато пазарът започва да се залива с дизайнерските дроги.