8-годишно момченце от София едва не се удави в басейна на хотел в разложкото село Баня. Сигналът за инцидента е постъпил вчера около 11.13 часа. Детето е извадено от гост на хотела, който реагирал изключително адекватно и незабавно започнал изкуствено дишане. От хотела извикали на място и местният личен лекар д-р Георги Русков. До пристигането на медиците момченцето вече е било в съзнание. 

Детето беше контактно, но доста изплашено, беше в шок, но жизнените показатели бяха възстановени. Казаха ми, че доста вода е изхвърлило, след като е било извадено, но колко време е престояло във водата, никой не можа да каже. По мое мнение е било под водата поне две минути. Беше сомнолентно (състояние на дълбока унесеност)”, разказа д-р Русков, цитиран от в. "Струма".

Момченцето е транспортирано незабавно в МБАЛ-Разлог и е настанено за наблюдение в детско отделение. Оттам казаха, че детето е стабилно и извън опасност за живота. Няма данни за мозъчни увреждания заради ограничения достъп на кислород в резултат на престоя му под водата.

За инцидента е подаден сигнал и в полицията. На този етап няма официална информация каква е причината за потъването на детето – дали се е изхлузило от пояса заради игра, или му е прилошало. Тепърва ще се установява и чия е вината за инцидента и кой е придружавал пострадалото дете и братчето му.

Очевидци разказаха, че двете деца били с пояси, а майката пиела кафе на барчето до басейна заедно със свои приятели. Никой не е забелязал, че 8-годишното момченце се е изхлузило от пояса и е потънало. То е забелязано на дъното на басейна едва, след като по-малкият му брат се развикал, че поясът е празен.

Според очевидците на басейна не е имало и спасител, който да наблюдава къпещите се и да се грижи за безопасността им.