Университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" излезе с позиция, в която твърди, че 6-годишната Мария Иванова, независимо от тежкото вродено състояние (момиченцето бе със Синдром на Даун - бел. ред), предшестващо и усложняващо последвалото онкологичното заболяване, е диагностицирано навреме и е лекувано по най-добрите стандарти и с най-добрите медикаменти.

Малката Мими се разболява от левкемия през 2017 г. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди два месеца зловещото заболяване се завръща, което е наложило ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти.

По отношение на детайлите за финансовото обезпечаване на лечението, непокривано от НЗОК по обичайния път, от ИСУЛ настояват, че за тези повече от 2 години, от родителите на Мария не са взети никакви средства за лечение, нито пък им е предявявано искане за такова.

Приятели на Надя, майката на малката Мими публикуваха обаче във Facebook фактура за близо 14 хил. лева, поискани й заради два медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които са използвани за лечението на дъщеричката им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10.

"Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението, извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца. Не сме съгласни и имаме доказателствата на документи, с нито едно от твърденията, отправени в прессъобщението на НЗОК на 19 юни", се казва още в официалната позиция на болницата.

От лечебното заведение допълват, че тъй като проблемът е административен, защото НЗОК едва от два месеца има отговорността за обезпечаването на този финансов ресурс, ръководството на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" предлага среща с ръководството на НЗОК и ръководството на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" за изясняване на конкретния казус, но и за отстраняване на бъдещи възможни недоразумения.

А Мими си отиде... Родителите на момиченцето съобщиха, че опелото на дъщеричката им ще бъде на 24 юни в столичната църква "Света Параскева" от 11:30 часа.

Майката на детето отправи молба към всички, които искат да се простят с Мими, да бъдат с цветни дрехи, защото Мими е била шарено цветче.