Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил двумесечна спецакция по всички "Къщи за гости" на територията на страната, след проверките, които бяха възложени по станалите вече два известни скандални случая – тези с бившия зам.министър на икономиката Александър Манолев и на семейството на народния представител от БСП Елена Йончева.

Обвинител №1 в държавата е разпоредил на Главна дирекция "Национална полиция" извършване на проверка на всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи).

Цацаров иска документална проверка на всички проекти, финансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, като на място униформените трябва да установят дали къщите за гости се ползват по предназначение.

"За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. 

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости", разясниха от Главна прокуратура.

Освен тази проверка, Сотир Цацаров е разпоредил на полицията и проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуването на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Главният прокурор е възложил на екип от прокурори ръководството и подпомагането на проверките. Определен е двумесечен срок за извършването им.

Манолев – турист в "Къщата за гости": За щастие имам платежни документи!Тази къща не е моя, отсече вече бившият зам.-министър на икономиката

Прокуратурата се самосезира за имотите на Елена Йончева! Започват проверка!В публикациите се твърди, че Йончева със средства от ЕС разполага с три къщи за гости на морето