Зарязаното стадо коне в планината над Пирдоп не може да бъде открито. "Изумена съм, че над 30 коне са изоставени във виелицата на произвола над хижа "Паскал" край Пирдоп. Още не знам кой носи отговорност за тях". Това заяви пред TrafficNews.bg планинският водач Мария Дамянова, която по-рано алармира във Фейсбук, че е попаднала на мръзнещото стадо.

"Хижарката на „Паскал“ каза, че не знае чии са. Нямам представа даже кой ги храни. Нямаше никой около конете. Всъщност това беше най-покъртителното от всичко, че те бяха изоставени. Цяло стадо, сигурно 30 коне. И стояха в бурята, във виелицата. Стояха неподвижни“, разказа още Дамянова. 

Според други свидетели, които са видели животните от пътя, в стадото имало и бременни коне.
Пред TrafficNews.com Мария Дамянова сподели още, че след поста й във Фейсбук има голяма реакция на възмутени хора.

"Получихме сигнал, но няма намерени изоставени животни. Предполагам, че компетентните служби, които отговарят за този планински район, ще продължат с търсенето", коментира пред екипа Мариола Маркова от пресцентъра на МВР.

Според Явор Гечев от "Четири лапи" за жалост има много случаи на безпризорно изоставени коне. Според него, ако снегът е много дебел, животните няма да могат да се придвижат. При липса на храна те са обречени. "Има породи, които са по-издръжливи, но се съмнявам, че това стадо е от тях", каза още Гечев. Той призова прокуратурата да се заеме с разследване на подобни случаи.