МВР направи малка стъпка за улеснение на гражданите, които трябва да си сменят личната карта. Те вече няма да пишат всеки път кои са родителите им в заявлението за нов документ. Това става ясно от промени в Закона за българските лични документи, публикувани на сайта на силовото ведомство. Те се водят мярка за намаляване на административната тежест, пише mediapool.bg.

МВР, което от години иска от гражданите да изписват трите имена и рождената дата на родителите си, както и ЕГН-то на съпруга, вече е решило, че може да има служебен достъп до националната база данни "Население" и може да изиска данните по служебен път. Затова се предлага отпадането на това изискване.

Според новите разпоредби тази информация ще се иска само при първо издаване на личен документ. Защо изобщо подобно изискване остава не е ясно, тъй като няма никакво значение дали документът се издава за първи или за пореден път. МВР има служебен достъп до данните за населението, независимо колко пъти им е издавало личен документ.

Промените се предлагат, след като миналата година правителството реши да се намали административната тежест в различни сфери. Подобна мярка бе например отпадане на изискването за представяне на свидетелство за съдимост.

Миналата година бе обявено, че тази тежест ще се премахне и свидетелството ще се издава по служебен път. Това обаче важи, само ако се започва работа в държавна или общинска структура. Пред частните компании пак трябва да се представя свидетелство, тъй като бизнесът няма възможност да прави такива проверки.

По подобен начин се намалява административната тежест и в МВР, където облекчават хората като искат данни само веднъж.