Неразумно каране с моторни шейни предизвика лавина в планината Осогово в неделя. Огромната маса сняг е паднала при заслон „Превала“ на около 1800 м надморска височина. По този повод TrafficNews.bg  потърси мнението на председателя на туристическото дружество „Осогово“ Христо Абаджиев, който има над 20 години стаж като планински спасител.

„При нас хубавото е, че зимната маркировка минава по билото, а там е малка вероятността да падне лавина. Но хората винаги трябва да внимават през какви местности минават“, предупреди той. Според него все повече хора вземат нужните предпазни мерки и екипировка, когато отиват в планинат. Абаджиев изрично препоръча чантите AIRBEG, които може да помогнат при лавина.

„Дали ще е при бурно море, или ще бъде в планина с обилни снеговалежи – човек сам трябва да осъзнае риска. Проблемът е превантивната дейност, която не зависи от спасителната служба. Вие виждате, че постоянно се предупреждава, когато има лавинна опасност, така че рискът на хората е на тяхна собствена отговорност“, каза още Абаджиев.

Той разказа, че основната група чужденци, които карат в Осоговo, са македонци. Според Абаджиев няма чужденци, които да рискуват, като карат извън пистите. „Според мен, който кара екстремно извън терените, е запознат с опасностите и доброволно е поел риска.

Призовавам хората първо да преценят обстановката, защото при повечето спускания основният проблем са лавините. Също така да се обадят на приятели и да им кажат къде се намират. И не на последно място – да вземат съответните мерки с нужната екипировка“ – съветва любителите на планината Христо Абаджиев.