Елекронно четими варианти на учебниците от 1-ви до 7-ми клас ще бъдат достъпни за учениците съвсем скоро. Учениците ще могат да ги ползват онлайн и офлайн от персонално мобилно устройство, като в по-голямата си част те ще бъдат достъпни в PDF формат. 

"Това, върху което работим в момента, е електронно четим вариант на новите учебници. Това не са точно електронни учебници, но от издателствата са подготвили и такива," уточни министърът на образованието Красимир Вълчев по време на днаешното си посещение в Раковски. Електронните учебници, от своя страна, че предоставят допълнителни образователни ресурси, като филмчета и други материали, допълни той. 

За да се гарантират авторските права на издателите, учебниците ще бъдат достъпни само чрез техните платформи. 

Припомняме, че 95% от издателствата на учебници изразиха готовност да осигурят достъп до онлайн платформи в първите месеци на тази година. Промените, които уреждат финансирането на достъпа до електронните варианти на учебните помагала, бяха одобрени от Министерски съвет. 

По време на днешната си визита в ОУ "Христо Ботев" в град Раковски министърът потвърди и новината за увеличение на учителската заплата в началото на 2019 година. Средното брутно трудово възнаграждение ще бъде 1300 лв. Вълчев приключи срещата си с представителите на РУО, учители и администрацията в Раковски преди минути, за да се отправи към Карлово. 

Очаквайте подробности!