Обвиняват мъж, пребил куче, ухапало стопанина си. Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт за проявена жестокост към домашно куче, съобщиха от държавното обвинение.

Мъжът, пребил кучето, е приятел на неговия стопанин. Според собственика, четириногото го било ухапало по крака и дясната ръка. Това е причината обвиняемият А. Караминков да откара кучето далеч от дома на собственика и да пребие животното.

На 04 юли 2017 г. около 14.00 часа, обвиняемият отишъл с колата си до дома на собственика, качил кучето и го откарал в столичния квартал "Връбница 1" между блок и гробищния парк "Бакърена фабрика". Той свалил кучето, завързал устата му с хартиено тиксо, сложил го в сезалов чувал на земята, след което го удрял с алуминиев профил и стоварил голям камък върху главата на кучето.

От нанесените удари кучето е с тежка фрактура в областта на черепа, оток и кръвонасядания в областта на главата и назалните кости, кръвоизливи в двете очи и двете ноздри, както и трайно увреждане на дясното око и орбиталните кости. Това наложило оперативна намеса - енуклеация /отстраняване на очната ябълка/.

След побоя обвиняемият преместил завързаното с тиксо куче, заедно с чувала, навътре в тревните площи между блок 509 и гробищен парк "Бакърена фабрика", и го изоставил там, след което се отдалечил от местопрестъплението, пише news.bg. Свидетел на действията на А. Караминков позвънил на спешния телефон 112.

По случая било образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

Повдигнато е обвинение по чл.325 б, ал.2, т.2, пр.2 и т.3, пр.1 във връзка с ал.1, пр.2 и пр.3 от Наказателния кодекс (НК).

Припомняме, в НК пише: "Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:

- от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

- по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;

- на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

- повторно.

Снимката е илюстративна