63 броя нерегламентирани билбордове, рекламни мрежи и пана са свалени от началото на годината в резултат на масови проверки на Столичен инспекторат. Демонтираните съоръжения се оказали без актуални разрешителни документи, съобщават от Общината. В обсега на проверките са попаднали основни улици и булеварди като "Черни връх", "Симеоновско шосе", "Т. Александров", "Царица Йоана", "Сливница", "Цариградско шосе", Околовръстно шосе и др. Освен реклами без разрешения са установени и други нередности, свързани при експлоатацията на съоръженията.

Такъв е случаят с подмяната на обикновени билбордове с дигитални LED екрани. На фирмата, която е извършила подмяната са съставени 4 акта за установяване на административно нарушение, а екраните са доброволно демонтирани. С последните промени в наредбата за рекламната дейност в София е забранено излъчването на видео клипове и анимация, както и на мигащи и движещи се светлини на открито.

Друга констатация на инспекторите е , че на терени частна собственост често билбордовете излизат извън рамките на имота и навлизат в пространството на улици и тротоари. При тези случаи на собственика на билборда предстои да бъде издадено предписание за преместване в границите на имота или демонтиране. Вече има премахнати такива на булевардите "Драган Цанков", "Черни връх" и "Тодор Александров".

Проверява се още и законосъобразното поставяне на рекламни мрежи по фасадите на сгради. Този тип рекламна дейност дава възможност за финансова подкрепа на собствениците на сгради при ремонти на външния им вид. Често обаче, намеренията за ремонти са фиктивни и лицата на сградите се използват единствено като позиция за реклама. Такъв е случая с рекламната мрежа на сградата на кръстовището на бул. "Тодор Александров" и "Христо Ботев", която се оказа поставена без разрешение, а мястото е ползвано вместо за ремонти само за реклама.

За установеното нарушение инспекторите са съставили актове за административно нарушение, както на домоуправителя на сградата , така и на фирмата, която е поставила мрежата, която впоследствие е доброволно демонтирана. В резултат на проверките бяха доброволно свалени и други такива мрежи на бул. "Цариградско шосе" , бул. "България" и "Т. Каблешков" и на бул. "Ал.Стамболийски" ул. "Опълченска".

Успоредно с проверките на билбордове тече и премахване на незаконни фирмени информационни табели от уличните стълбове. До настоящия момент са махнати 249 табели. Много от обектите, за които са били предназначени, вече не съществуват, а други са в лошо техническо състояние и опасни за преминаващи под тях минувачи. Акциите са проведени в районите Лозенец, Триадица и Изгрев.

От началото на годината пък по инициатива на Главния архитект на СО се провеждат и регулярни работни срещи между представители на НАГ, Столичен инспекторат и фирмите от рекламния бранш за подобряване контрола в областта на външната реклама.

Справка - таблица: https://www.sofia-agk.com/FileBrowser/File…
Снимка: Столична Община Направление "Архитектура и градоустройство"