Проверка на прокуратурата показва, че децата на близо 5000 родители не са записани на училище или детска градина, а над 8000 родители не осигуряват присъствието на децата в клас.

Данните станаха ясни след реализирана от Върховна административна прокуратура /ВАП/ проверка за законност на територията на цялата страна по спазване на изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/.

В хода на проверката длъжностни лица, определени от кметовете на общините, са инспектирани и установени следните брой нарушения за цялата страна:

Към момента налице са 4835 родители, които не изпълняват задължението си да запишат децата си, подлежащи на задължително предучилищно или училищно образование, в детска градина или училище.

В 8278 случаи са констатирани родители, които не осигуряват присъствие на децата си, подлежащи на задължително предучилищно образование, записани в целодневна, полудневна или почасова форма на организация в детска градина или училище, или подлежащи на задължително училищно образование, записани в дневна, вечерна, дистанционна или комбинирана форма на обучение в училище.

Установени са 264 родители, които не осигуряват присъствието на децата си в допълнителното обучение по чл. 124, ал. 2 от ЗПУО.

С оглед констатациите от проверката от компетентните органи са съставени 1173 актове за установяване на административно нарушение и 509 наказателни постановления.

В 62 случая прокурорите са ангажирали по реда на надзора за законност кметовете на общините, които не са определили длъжностни лица за извършване на проверките.

Целта на проверката е да се обезпечи конституционното право на децата на образование.