Кралят на Йордания е приел поканата на българския президент да посети България. Йордания ще ни подкрепи с опит в борбата с тероризма и радикализацията. Това е третата среща на президента Радев с Абдула II. Кралят е приел поканата да посети България и е разпоредил да се разгледа въпроса за отваряне на посолство в София, предаде БТВ. Политическата ситуация в Близкия Изток, борбата с тероризма и мигрантският натиск са били основни акценти на разговорите.  

Крал Абдула II и кралица Рания посрещнаха президента Радев и съпругата му с пълен военен церемониал.

„Предайте най-добри пожелания на Вашата нация. Отбелязваме 50 години дипломатически отношения, трябва да засилим сътрудничеството в сигурността и да обсъдим възможностите за търговско-икономическо сътрудничество”, каза Абдула II.

Въпреки регионалните предизвикателства Йордания запазва баланс и остава остров на стабилност, подчерта президентът. „Йордания трябва да бъде подкрепяна от България и от страните от ЕС, защото това е една бариера срещу нелегалната миграция. Йордания води успешна борба с тероризма, с нелегалния трафик на оръжие, с политическата нестабилност. Изобщо, Йордания е остров на стабилността, на който ние можем да разчитаме тук, в района на Близкия изток”, отбеляза Румен Радев. 

Той и Абдула II говориха и за сътрудничеството в отбранителната индустрия и специалните сили. Йордания ще ни консултира и в промяна на законодателството, свързано с тероризма и борбата с радикализацията. В Йордания проблемът е решен на ниво конституция.

"Как хората тук, обществото поддържа точно тези положения в тяхното законодателство, които предотвратяват радикализацията, които предотвратяват външно религиозно влияние под каквато и да е форма. Това нещо не можем да отречем, че го има в България, ние имаме външни религиозни влияния", посочи Радев.

Сутринта президентът призова български и йордански компании да създадат съвместни бизнес проекти, които да ни помогнат да получим достъп до трети пазари в ЕС и Близкия изток.

България ще изнася за Йордания 500 тона тютюн годишно. Подписано беше и споразумение за сътрудничество между София Тех Парк и високотехнологичния комплекс за експериментални изследвания в Йордания.