45-годишният мъж, който в нощта срещу понеделник издъхна в общинския приют за временно настаняване в София, е отказал да бъде заведен в болница. Това обясни пред TrafficNews.bg директорът на центъра Йорданка Темелкова.

Бездомникът е умрял в съня си, по всяка вероятност от крайно изтощение. В петък късно вечерта Спешна помощ е докарала мъжа в центъра, тъй като по преценка на докторите, той не е имал нужда от хоспитализация. През двете денонощия, прекарани в приюта в "Захарна фабрика", общински лекар е предложил на клошара да бъде отведен в болница, за се възстанови, защото изглеждал изтощен, но той категорично отказал.

"По никакъв начин той не е изглеждал като човек, който ще умре през нощта – дори снощи си е изял вечерята. Сутринта, когато са го будели, са установили, че човекът е починал", разказа Темелкова. 

По всяка вероятност мъжът не се е хранил от много дълго време и е живял на улицата, макар че има жив баща, разкри още тя.

В приюта в момента има настанени още 158 души, но всички са стабилни, увери Темелкова, която видимо беше разстроена от случилото се.

Темелкова обясни, че от десет години едни и същи хора са в приюта. И призова като общество да не допускаме при живи роднини да има бездомници.