Българските класни стаи в близкото бъдеще - още по-модерни, с единични чинове и Г-образна форма. Проектът е съвсем нов и е на Министерството на образованието. Все още не е публикуван за обществено обсъждане.

Предвижда се двойните чинове в училище да се премахнат напълно и да бъдат заменени с единични.

Това вече е факт в някои учебни заведения в страната и цели всъщност да даде нужното лично пространство от около 2 кв.м. на всеки ученик.

Децата обаче не приветстват особено идеята. Според тях единичните чинове ги правят по-изолирани един от друг, а освен това ще увеличи теглото на ученическите раници. Това е така, защото много от децата предпочитат да си разделят носенето на учебните пособия.

Проектът на МОН предвижда още класните стаи да имат мобилни преместваеми стени.

"Проектът за тази наредба наистина е много чакан дълго време от гилдията. Той би трябвало да внесе ред в образователното пространство, в средата, в която пребивават учениците. Наредбата разписва много детайлно как трябва да изглежда една училищна сграда и сграда на детска градина. Описва и как трябва да изглежда една класна стая, един физкултурен салон, един специализиран кабинет. И всъщност това, което тя рамкира мога да обобщя, че е мечтата на всеки, който работи в системата”, коментира пред Нова тв Надежда Николчева, директор на столичното 131-во училище.

По думите и колкото и да е хубав, проектът е неприложим във всяко едно българско училище. В това е и големият проблем, който виждат директорите.