Бизнесменът Миню Стайков излиза на свобода срещу парична гаранция в размер на половин милион лева. Според специализирания наказателен съд здравословното състояние на алкохолния бос е тежко и той няма как да бъде лекуван в болницата към затвора. Прокуратурата ще обжалва решението на съда, а дотогава Миню остава в лечебното заведение.

Изменение на мярката поиска и сина на кмета на Карнобат Иван Димитров, който е обвинен за участие в ръководената от Стайков престъпна група. Димитров също излиза на свобода, но срещу парична гаранция от 50 хиляди лева. Заседанието беше гледано при закрити врата по искане на един от защитниците на Стайков - адвокат Станислав Коев.

Причината е, че на бизнесмена са направени няколко медицински експертизи, от които могат да излязат и да бъдат разпространени интимни подробности за живота на обвиняемия. Стайков отново беше докаран с инвалидна количка в заседателната зала. Припомняме, че при закрити врата беше гледано и делото за мярката на сина на Миню Стайков, който се появи изведнъж, след 5 месеца издирване с червена бюлетина от Интерпол и каза, че не е знаел, че е търсен.

По разказите му бил отвлечен, но според полицията няма доказателства за подобно нещо. Стайко Стайков беше пуснат под домашен арест, заради тежкото си здравословно състояние. Баща му пък днес беше докаран в съда от болницата към затвора. Очаква се съдът да вземе решение дали да наложи на Миню Стайков по-лека мярка. 

Бизнесменът беше задържан на 5 септември 2018 година, а обвиненията срещу него са, че е ръководел организирана престъпна група за производство и разпространение на контрабандни цигари, данъчни престъпления и пране на пари. В края на миналата година адвокатите на Стайков опитаха да му осигурят по-лека мярка за неотклонение с аргумента, че здравословното му състояние се е влошило значително. Още тогава той се яви с инвалидна количка в съда. Магистратите обаче отказаха да го пуснат под домашен арест.

Паричната гаранция на Стайков може би попада в топ три на паричните гаранции с рекорден размер.

Бизнесменът Богомил Манчев през 2013 година излезе на свобода срещу парична гаранция от един милион лева, а Огнян Донев срещу половин милион лева.