Импровизирана военна изложба ще превземе центъра на Благоевград в четвъртък. На площада ще се разположат бойните бронирани машини "Commando seleсt" и "Guardian", бронирани "Мерцедес"-с висока проходимост и друга техника. Местните хора ще могат да се запознаят и с възможностите на снайперската пушка М-91, автомат "Калашников", ръчния противотанков гранатомет – 7В, пистолет "Макаров" и друго въоръжение.

Поводът градът да заприлича на казарма е националната информационна кампания за популяризиране на военната професия "Бъди войник", на която Благоевград е домакин, съобщават от ведомството на Красимир Каракачанов.

От 16 ч утре в зала "Яворов" ще бъде разкрита информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия. Всеки, който желае, ще може да получи информация за условията за кандидатстване за военна служба, професиите в Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Силите за специални операции, Националната гвардейска част и Служба "Военна полиция". На място ще може да се запознае и с предимствата на професията, както и с възможностите за личностно и професионално развитие, ако сложи военна униформа.

По същото време, на площада пред залата, ще бъдат представени образци военна техника, въоръжение и оборудване на Сухопътните войски. На показа ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Освен с оръжие и бойна техника кандидат-войниците ще бъдат агитирани и с изпълнения на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили със специалното участие на ансамбъл "Пирин". Концертът му ще започне в 18,30 ч в зала "Яворов". Със свои изпълнения ще участват Росица Кирилова, Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, Съни, танцов клуб "Блясък", изпълнители от клуба по спортни танци "Импулс" към военния клуб в Благоевград, Райко Кирилов, формация "Армейска песен" и др.

По-рано през деня, в стария гробищен парк, ще бъде представен ремонтираният паметник-костница, където вечен покой са намерили тленните останки на 580 български войници и офицери. В обновената крипта са положени костите на няколко войници, загинали за освобождението на тогавашната Горна Джумая на 5 октомври 1912 г., както и на 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници, паднали през Междусъюзническата война през лятото на 1913 г., при отбраната на стратегически важни подстъпи към столицата. Министерството на отбраната съдейства за ремонта и възстановяването на емблематичния за града паметник с кръст за храброст на него с финансови средства, отпуснати по програмата на Националния комитет за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война и участието на България в нея, който е под патронажа на министъра на отбраната, както и с дейности по възстановяването на памет.