Можем ли по всяко време на годината да сменим личния си лекар? Какво трябва да платим, ако сме приети за лечение в болница? Колко процедури при зъболекар се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? Отговори на тези и други подобни въпроси ще ви дадат публикациите от поредицата "Здравни права" в puls.bg.

Всеки българин, който е здравноосигурен, има право на достъп до медицинска помощ. Акo човек има някакъв здравословен проблем, той първо ходи на преглед при личния лекар, който да му постави диагноза и предпише лечение. Но понякога пътят от диагностицирането до започването на терапията е по-труден и дълъг. Ако се налагат допълнителни изследвания на пациента, джипито трябва да издаде направление за тази цел. Важно е да знаем, че то може да се използва до 30 календарни дни от неговото издаване.

Много българи се възмущават, когато отидат в дадена държавна болница и на нейната регистратура им поискат такса за вземане на биологичен материал. Те знаят, че направлението им дава право на някои безплатни изследвания по Здравна каса, но не са информирани, че взимането на биологичен материал се таксува отделно (според ценоразписа на конкретното място). 

Когато отидем на първичен преглед с направление от личния лекар, до 45 календарни дни след това можем да осъществим вторичния. Специалистът преценя кога да бъде извършен той според нуждите на всеки пациент. 

От Здравната каса уточняват, че медицинското направление за консултация и съвместно лечение се издава не само от личния лекар, но и от лекарите специалисти за консултация с друг техен колега. За всяко посещение при лекаря се заплаща потребителска такса, определена с Постановление на Министерския съвет съгласно чл.37 от Закона за здравното осигуряване.

Има случаи, в които направлението може да бъде изгубено или неизползвано. Ако искаме да ни издадат дубликат, ще получим отказ, тъй като личният ни лекар вече е отчел направлението,  с което неговото анулиране или презаверяване е невъзможно. Джипито може да ни издаде ново направление, но подобно отношение би било несериозно от наша страна, освен това всеки общопрактикуващ лекар има някакъв лимит за всяко тримесечие. 

Когато искаме направление, трябва да знаем, че по принцип няма ограничения колко на месец може да ни дадат, но всеки общопрактикуващ лекар или специалист преценя от какво се нуждаем според състоянието ни.