Собственик на информационен сайт е заплашен от глоба заради появила се обява в рубрика на сайта му за продажба на домашна ракия. За този случай алармира адвокат Емил Георгиев в профила си във фейсбук.

Според Агенция "Митници" това представлява нарушение на чл. 99, ал. 6 от ЗАДС. От публикуването на такава обява започва да тече 3-дневен срок, в който администраторът на сайта трябва да я премахне. От представената информация става ясно, че клиентът на адвокат Георгиев не е премахнал обявата от сайта си заради, което следва да бъде санкциониран.

Глобата за нарушение на чл. 99, ал. 6 и 7 ЗАДС си я бива - от 2000 до 5000 лв.за юридически лица, а за физически от 500 до 1000 лв.

По думите на Георгиев обаче, "с подобни разпоредби Агенция "Митници" реално признава, че е напълно безсилна да контролира търговията с акцизни стоки и иска от собствениците на сайтове да ѝ работят дигитална ангария. И очаква те на свои разноски да проверяват всяка една обява, коментар или всеки един пост в потребителски форум преди публикуването им."

Адвокад Георгиев е на мнение, че митничарите са поискали депутатите да променят разпоредбите и затова са вкарали нов параграф, с който изменят Закона за акцизите и данъчните складове, като по думите му "превръщат досегашния му чл. 99 в бухалка срещу свободния интернет".

Според тази промяна от 1 януари 2019 година директорът на Агенция "Митници" ще има правомощие да нарежда на доставчиците на интернет пренос и достъп да блокират достъпа до сайтове, на които има (незаличени) обяви за предлагане на акцизни стоки.

Срокът, за който достъпът до сайт може да бъде блокиран, е от 7 дни до 1 месец.

В съобщението си Георгиев изтъква, че това е в пълен противовес с чл. 17 от Закона за електронната търговия, според който администраторът на сайт не е длъжен да извършва наблюдение на информацията, която съхранява, пренася или прави достъпна от името и за сметката на своите клиенти.

Той е категоричен, че в този случай единствената алтернатива е да се премахнат секциите от тези сайтове, а това щяло да доведе до лишаване от трафик и основно от бизнес.