Състав на Софийския градски съд (СГС) разгледа мярката за задържане под стража на 21-годишния Христо Бръзицов, който рани полицай. Причината е, че младият мъж страда от тежко шизофренично заболяване, което налага лечение в държавна психиатрична болница в Ловеч за 30 дни.

По време на днешното съдебно заседание защитата заяви, че се касае за човек с определено психично заболяване, за което не са необходими допълнителни медицински изследвания. Адвокатът на обвиняемия обаче поиска да бъдат приложени писмени доказателства по делото.

Според представените от адвокат Колчева психиатрични и психологични експертизи, се касае за човек, страдащ от тежка форма на шизофрения, който се е опитал на няколко пъти да се самоубие с нож.

От държавното обвинение поискаха изготвяне на допълнителна медицинска проверка на здравословното и психично състояние на обвиняемия и помолиха съда да не приема наличните документи на защитата, защото няма достатъчно данни и доказателства за неговото здравословно заболяване.

Магистратите оцениха деянието на обвиняемия като изключително опасно, което според закона е наказуемо с налагането на присъда от 20 до 30 години затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Прокуратурата поиска подсъдимият да бъде настанен в държавно психиатрична клиника в Ловеч в рамките на 30 дни, където да се направят обстойни изследвания дали наистина има влошено здравословно и психично състояние.

Подсъдимият Бръзицов от своя страна коментира пред съда, че е искал да предпази майка си от стрелбата и не го е направил нарочно. Той обяви, че не иска да ходи на лечение в психиатрична болница в Ловеч.

След изслушването на всички страни по делото, съдът обяви, че не подкрепя мотивите на защитата. Обвиняемият трябва да бъде настанен в държавна психиатрична болница, където да се установи дали подсъдимият наистина страда от тежко психиатрично заболяване или не.

Решението на съда може да бъде обжалвано в едноседмичен срок пред Софийския апелативен съд, съобщава news.bg. След края на съдебното заседание майката на обвиняемия коментира пред журналисти, че обвинението срещу сина й не е правилно, защото той не е искал да простреля полицаи, а да защити нея.

Тя отбеляза, че намерените от органите на реда оръжия в апартамента са купени лично от сина й. Майката на обвиняемия заяви още, че болестта и агресията на сина й са се отключили след връзка с момиче.