Измама ужили хиляди българи с оферта за евтини самолетни билети. Лапнишарани масово споделяха измислена оферта, публикувана от името нискотарифната самолетна компания Wizz Air.

Желаещите да получат евтини самолетни билети трябваше да преведат 1 евро по сметка и да споделят офертата в социалната мрежа Фейсбук. Вместо да стягат куфарите за избраната дестинация обаче, мераклиите за пътуване ще трябва да пият по една студена вода, пише "Труд". Сайтът, предлагащ щедрата оферта се оказа капан за наивници.

Освен че вече не съществува сайтът, далите информация за банковата си сметка вече са получили мейл, в който се казва, че ако до седмица не откажат плащане от сметката им ще бъдат изтеглени нови 50 евро. Така ако не блокирате сметката си, от нея вероятно ще бъдат източени и други средства. Сайтът, който предлагаше евтините самолетни билети бе направен досущ като истинския на превозвача, обясняват препатили. Адресът също имитираше този на Wizz Air.

От компанията заявиха, че нямат нищо общо с измамата.

„Wizz Air бе информирана за съществуването на уебсайт и Facebook страница със съмнителен домейн и брандинг, подобен на този на Wizz Air, които заблуждават клиентите да вярват, че посещават официалния сайт и страница на Wizz Air” , се казва в официалното съобщение на компанията.

От превозвача припомниха на своите клиенти, че официалният уебсайт на авиокомпанията е wizzair.com и всяка информация за промоциите и конкурсите на Wizz Air се публикува на този сайт или на официалните канали на авиокомпанията в социалните мрежи и се обявява в бюлетина на WIZZ. Wizz Air посъветва потребителите да не посещават и да не кликат върху линкове към други страници, различни от официалните комуникационни платформи на авиокомпанията. И заявиха, че ще предприемат съдебни действия.

Дали това обаче е възможно предвид, че сайтът е неактивен, а хората, които стоят зад него - неизвестни, не е ясно.