Главният прокурор Сотир Цацаров внася жалба в Комисията за защита на личните данни в ролята си на гражданин. Реакцията идва ден след като разследване показа, че личната информация на всеки българин е застрашена.

„Просто ще подам жалба до Комисията за защита на личните данни и очаквам тя да си свърши работата, а самата Комисия дължи отговори”, отбеляза Цацаров пред Би Ти Ви. И личните данни на главния прокурор не са защитени. Той ще се жалва в Комисията за защита на личните данни като гражданин, а не в ролята си на обвинител номер едно. И се пошегува – поне сме се уверили, че здравните му осигуровки са платени.

И вътрешният министър, чието ЕГН също излезе на светло, очаква мерки от Комисията. „Не става въпрос само за лично пространство, а и за това, че може да бъде направена злоупотреба, вие добре обяснихте как”, каза Валентин Радев. Когато имаме нечие ЕГН, лесно можем да видим здравноосигурителния статус, имотното състояние и участието в търговски дружества на човека, към когото проявяваме интерес.

 От Брюксел премиерът Бойко Борисов обяви, че държавата мисли как да ограничи използването на ЕГН за различни услуги.